OSM szerkesztés

 (Magyar)

Viewing thread:
(41833) IG
 2017-10-28 02:05:29
Igen, az abandoned: eltünteti az ösvényt a látható térképekről, az egy kemény szerkesztői döntés, úgyhogy azt tényleg akkor kéne használni, ha az erdő "megette" az ösvényt nyom nélkül. Pl. a budai Vihar-hegyre D-ről vezető kék útra menne egy ösvény DNY-ról, a lezuhant AN-2-es felett; az eltűnt, a sárga út felől röviden be lehet menni, aztán semmi, a kék út felől már a belépési pont se látszik, ez simán abandoned:. De vannak olyan ösvények, amik véleményesek lehetnek, hogy tényleg el kell-e tüntetni végleg, benőve, tele kidőlt fákkal, de át lehet vergődni rajtuk, vagy pl. egy vadszederrel benőtt mezőn "átvezető" csapás. Az obstacle a nyájas utazóra hagyná a döntést, hogy vállalja-e, de ha nem jelenik meg a kimeneteken, akkor tényleg nincs gyakorlati haszna.

Ami a T3-akat illeti, az Oroszlán-sziklától felvezető ösvény, hát "valamennyire" kivehető a nyomvonala, rövid ösvényrészeket sziklámászós részek kötnek össze, elsőre ijesztő lehet, de ha egyszer megvan onnantól egyértelmű. Én hetente felmegyek, mondjuk nagyon ritkán találkozom ott felfelé vagy lefelé haladóval :D. Viszont van egy rakás GPS track, úgyhogy elég jól meg lehet rajzolni, a sziklás rész lenne T3, a felétől már csak T2, az már csak meredek.A Nagy-Kevély melletti kilátóra vezető "ösvény" már ott van a térképen, csak gondoltam ha már a gerinc is T2, akkor ez is az, az utolsó 1/3-on T3, ott a sziklamászós részen nyomvonal nincs, de a fejed felett ott a sziklacsúcs, nehéz eltéveszteni :)

In reply to (41830) mgpx 2017-10-27 21:47:11
(41830) mgpx
 2017-10-27 21:47:11
Az abandoned prefix valóban elsősorban a szerkesztőknek szól, hogy ne vigyenek fel újra megszűnt utakat v. POI-kat régi elavult forrásból. Felhasználói szempontból gyakorlatilag egyenértékű a törléssel, azaz nem fog megjelenni a kimeneteken (persze elvben bármely kimenet dönthetne úgy, hogy felrajzolja, ha látná értelmét). Nyilván a térképen nem szereplő utak státusza kétértelmű a térkép felhasználónak: vagy hiányzik az út az OSM adatbázisából, vagy az út nem létezik. Viszont ha az utat megtartjuk a térképen "Nem járható" felirattal, akkor meg az útvonaltervezők többsége fog rá tervezni, a felirattól függetlenül. Az OSM adatbázisa a mindenkori tényleges terepi állapotot szeretné tükrözni, ebből az következik, hogy megszűnt utakat töröljük v. abandoned állapotba tesszük.

Én egyedül a heyjoe-féle garminos kimenetről tudom, hogy jelzi az obstacle-vel címkézett utakat. Jó lenne előbb-utóbb az OMP-n is látni hasonló jelzést. A címkézés elterjedésében is segítene, ha több kimeneten megjelenne. Amíg nem jelenik meg, addig gyakran marad a name tag-gel a "Nehezen járható" feliratok kihelyezése, ez így viszont ellentétes az OSM címkézési konvenciókkal (és persze az útvonaltervezők sem értelmezik).

SAC scale: az elvétve nyilván a magyarországi terepi úthálózat méretéhez viszonyítva értendő, összevetve mondjuk az alpesi országokkal. A T2-re nekem is a Vadálló-kövek felőli felvezető jutott elsőre eszembe. A T3-ra említett példáid tekinthetők még OSM szempontból ösvénynek, azaz van valamennyire kivehető nyomvonal, ahol emberek járni szoktak? Vagy csak lehetséges feljutási irányok, árkon-bokron keresztül ?
In reply to (41825) IG 2017-10-26 23:54:45
(41825) IG
 2017-10-26 23:54:45
Igen, közben találtam egy jó kis oldalt (overpass-turbo.eu) amivel a térképen meg lehet jeleníteni tag kereséseket, abandoned:highway=path már van jópár a Pilisben meg a Börzsönyben is, némelyikhez description/note mezőben van hogy benőtt, kidőlt fák stb., obstacle jóval kevesebb van, viszont az nem tünteti el az ösvényt a térképről, mint az abandoned. Az utóbbi emiatt egy elég erős döntés, viszont az obstacle meg nem jelenik meg a Mapsforge térképeken, úgyhogy nem segít az elkerülésben... Hmmm.

A  sac_scale-lel tisztában vagyok, csak arra írtam, hogy a name-be rakott "Nehezen járható" ahelyett lehet néhány helyen, még talán a Tuhuról áthozva. Azzal vitatkoznék, hogy mountain_hiking csak elvétve akad, azért szerintem akad jópár. Én személy szerint az OSM wiki alapján mondjuk 15%-os grádiens felett, néha megkapaszkodva haladásnál és erősebben sziklás talajnál már mountain_hiking-ot használnék, és helyesen már van is az OSM-en több helyen, pl.  a Pilisben a Prédikálószékre vezető ösvény a Vadálló-kövek mellett, Vaskapu-sziklák, vagy a Mária-hegy nyugati oldala Budán stb. A demanding_mountain_hiking valóban ritka, a Budai-hegységben mondjuk az Oroszlán-sziklától a Kecske-hegy sziklás oldalán a csúcsra szerintem az, ott 2 kézzel kapaszkodva sziklákon kell felmászni rövid összekötő részekkel (az OSM-en nincs rajta, a Tuhu-n "Nehezen járható" névvel). A Pilisben a Nagy-Kevély kilátója D-DNY felől a sziklákon fel sem az a könnyed mountain_hiking... Megint csak a wiki alapján mondjuk egy ösvény 25-30%-os grádiens felett, kétkezes sziklamászásos részekkel az szerintem már T3-ba illik. Remélem még találok ilyeneket :D
In reply to (41823) mgpx 2017-10-26 22:37:14
(41823) mgpx
 2017-10-26 22:37:14
Jó irányban gondolkozol. Az "abandoned:" prefix bármilyen objektumra ráakasztható, ami valaha létezett, mára viszont megszűnt. Pl megszűnt áruház, leszerelt közkút, beszántott földút, csipkebokrokkal benőtt ösvény stb

Ha egy út  vagy útszakasz még funkcionál, de a közlekedés valamilyen akadály miatt nehézkes, arra az obstacle=<abc> címke akasztható, pl
obstacle=fallen_tree - ha kidőlt fák nehezítik a közlekedést
obstacle=vegetation - ha már részben benőtt v. elgazosodott az út

Az sac_scale teljesen másra szolgál, az elsődlegesen magashegységi utak nehézségi fokát jelöli, a Svájci Alpinistaklub által felállított ismérvek alapján (meredekség, kitettség, kicsúszásveszély, szükség van-e alpinista technikákra a bejáráshoz stb). Nálunk T1-nél (sac_hiking=hiking) nehezebb út csak elvétve akad.
In reply to (41822) IG 2017-10-26 20:09:48
(41822) IG
 2017-10-26 20:09:48
Rákerestem a taginfo-n, az abandoned:highway elég gyakori, a 22 ezerből a nagyrész =track, a =path 4%, kb. 1000 van... akármit is jelent ez.
In reply to (41821) IG 2017-10-26 18:44:28
(41821) IG
 2017-10-26 18:44:28
Ja és még egy kérdés, azokat az erdei (vagy mezei) ösvényeket, amiket a használat hiánya miatt benőtt a növényzet, 10 méterenként kidőlt fák borítják, magyarul dzsungelharcos módszerekkel lehet haladni rajtuk, ha egyáltalán még meg lehet találni a csapást, hogyan kell jelölni OSM-ben szabályosan? Láttam pár helyen "Nehezen járható" van a name tagnek megadva, még talán a tuhu-ról átvéve, bár azok főleg hegyi ösvényekhez a sac_scale sufnituningos megoldásának tűntek. abandoned:highway=path lenne az OSM wiki szerint a hivatalos megoldás?