Discuţii

 (Român)

Viewing thread:
(28185) X_roast
 2011-09-11 22:07:23
Stiu ca numite lucruri sunrt slab explicate....dar deocamdata asa e....sper ca candva o sa fie detaliate mai bine lucrurile...inclusiv tradse pe mai multe limbi.

Diferenta intre layered/not layerd
1-not layerd:
-NU se poate cauta dupa adresa/localitate/POI, doar dupa obiectele apropiate
-toate datele sunt introduse pe un singur strat.
-sunt disponibile pt download si portiuni de doar o tara

2-layerd:
-SE POATE cauta dupa adresa/localitate/POI.
-Datele sunt pe straturi diferite. In mapsource nu vezi mare diferenta, dar pe GPS poti activa-dezactiva straturile separat. Deci de exemplu daca la un moment dat nu vrei sa mai vezi pe GPS curbele de nivel, doar dezactivezi stratul si gata. Iar mai tarziu poti reactiva iarasi (asta e valabil pt toate straturile).
-Este disponibil de download doar tot teritoriul pe care activeaza openmaps-ul. Acesta este o limitare a sistemului Garmin, nu avem ce face. Insa e necesar sa downloadati totul doar pe PC, pe GPS puneti oricum doar partea ce va intereseaza.

Cele cu OMP CE sunt toate din familoa Layered. Ce este in paranteza dupa OMP CE, este straturile ce include:
Areas = Suprafete (poligoane de localitate, padura, zona industriala, apa, etc)
Routes = Drumuri
SRTM = Curbele de nivel
TM (trail mark) = Marcaje turistice (iconitele de marcaje turistice)
THL (trail highlight) = Pune o linie groasa pe traseele marcate, ca sa se vada mai bine
BM (Bicycles mark) = Marcaje de traeu de ciclism (iconitele cu biciclisti)...in romania stam cam slab la partea asta
BHL (Bicycles highligt) = Pune o linie groasa pe traseele de bicicleta marcate, ca sa se vada mai bine
Layer 0 = un starat special pt track-eri inraiti. Pune accent pe locurile ce inca nu sunt pe harta si ar trebui parcurse, ara cateva tipuri de POI speciale, ce nu este necesar pt utilizatorul obisnuit de harta

Sper ca ati inteles filosofia de denumire......daca aveti orice alta nelamurire, intrabati linistit
In reply to (28176) florin 2011-09-11 11:25:49
(28176) florin
 2011-09-11 11:25:49
Salut,

Nici eu nu stiu care varianta o utilizez (layered/not layerd) :)
Am vazut ca GarminManager ii setat sa le download-eze pe ambele. Cum imi pot da seama?

alte intrebari:
- hartile OPM CE (xxxx) ce contin efectiv? doar partea de drumuri/rute pentru bicicleta/hike ?
- daca la unele produse "OMP CE" inteleg ca au de a face cu bicicleta, hike, etc, la altele gen OMP CE(0layers), OMP CE (Areas) nu ingeleg despre ce ii vorba in ele (nu le-am incercat)
- unele prescurtari nu inteleg la ce se refera (SRTM)

Poate ar fi utlila explicarea in pagina de dw ce insemana acestea, noilor veniti le-ar fi mai simplu sa inteleaza si deci sa adopte OpenMaps mai repede.

florin
In reply to (27349) X_roast 2011-06-20 09:58:54
(27349) X_roast
 2011-06-20 09:58:54
Intradevar MapSource nu e programul perfect, insa acesta este cel mai simplu de utilizat.
Intradevar nu se pot deshide mai multe track-uri (defapt mai multe fisiere) cu el. Insa se pot deschide mai multe instante din MapSource si pot copia trackurile si punctele dintruna in alta asa ca sa se creeze un fisier cu toate datele de ce aveti nevoie. Insa inainte de copiere trebuie sa verificati ca trackurile si punctele sa aiba nume diferit (si sa schimbati numele daca e necesar).
Alternativ puteti folosi GPSBable (http://www.gpsbabel.org/download.html) pentru a face un fisiar de trackuri din mai multe. Aceste redenumesate automat trackurile si punctele care au aceasi nume si dupa aceia le puteti edita maideparte cu MapSource.

Daca ne am lamurit ca folositi Garmin, recomand folosirea: http://openmaps.eu/download/garminmanager pentru a tine la zi hartile (aproape zlnic apar modificari minore pe harta). E mult mai comod decat reinstalarea totala de fiecare data.
Nu stiu care varianta dintre harti folositi dar recomand folosirea hartilor "cu folii" (layered). Acestea prezinta o serie de avantaje: posibilitate de cautare, vizualizarea grafica a marcajelor turistice si de ciclism (desi in romania inca nu prea sunt pe harta), instalat pe GPS puteti activa dezactiva straturile. Sindurul dezavantaj e ca pa acestea putem face doar pe tot teritoriul acopeit de harta openmaps (nu se poate face doar pt romania). Insa pe GPS puteti pune doar romania, numi pe PC trebuie downlodat tot teritoriul.

Daca aveti orice alta intrebare, raspund cu placere!

In reply to (27348) florin 2011-06-20 05:31:24
(27348) florin
 2011-06-20 05:31:24
Salut,

Am un Garmin Dakota dar MapSource imi pare un program destul de greoi (a UI) si "ciudat" :).
De exemplu nu m-am prins cum sa incarc simultan mai multe track-uri si sa unesc un track cu niste waypoint-uri, cu scopul de a creea un singur fisier (care sa contina si trak-ul si waypoint-urile).

Dar daca MapSource ar fi aplicatia recomandata o sa ma uit si prin manual atunci.

florin
In reply to (27347) X_roast 2011-06-19 21:37:25
(27347) X_roast
 2011-06-19 21:37:25
Bine ati venit pe OpenMaps!

In primul rand ar trebui sa-mi spuneti ce GPS folositi (sau ce program de navigatie, daca e vorba de PDA sau smarthpone) si ce sistem de operare folositi pe calculator (windows, linux, mac)
Noi deobicei preprocesam trackurile "impart pe sectiuni: sosea, drum de tara, poteca, etc.)" cu MapSource de la Garmin. Daca aveti GPS Garmin atunci e simplu, altfel o sa delaliez pasii necesari (dar prima dat sa stim ce GPS aveti).

Am fost luat in plan ca o sa traducem site-ul OpenMaps pe Romana, insa din lipsa de timp nu am facut mare lucru.
Ca si utilizator de harta, nu va priveste problema formatului Polish, e un format de baza in care este sticat materia prima de harta.
Typ-ul este este un "stil". Prin Typ este defint cum sa arate linia pentru drumuri, culorile suprafetelor. Fiecare GPS/program are un set de Typ propriu (cum au gandit producatorii ca ar terebui sa arate obiectele), insa acesta este mult prea limitat, mai ales pentru aplicatii de harta turistica, asa ca am facut si noi Typ propriu. Cum credem noi ca arata cel mai bine si de inteles harta OpenMaps.

Satept detaliile, si orice alta intrebare, nelamurire.
In reply to (27346) florin 2011-06-19 20:45:43
(27346) florin
 2011-06-19 20:45:43
Salut,

Mai inregistrez si eu turele de bicicleta cu GPS-ul si doresc sa fac upload la info pe OpenMaps. Dar ar trebui sa editez treck-urile inainte, sa le tai eventual pe bucati (sa scot bucatile unde nu este drum, sa le impart pe sectiuni: sosea, drum de tara, poteca, etc.)

Nu prea am habar de soft-uri pt asa ceva. Ce-mi puteti recomanda?

Si eventual ceva tutorial despre harti GPS, sa inteleg si eu ce-i Polish format, map Typ, etc.

mersi,
florin